Newsroom Wiadomości Najciekawsze Komiksy Tematy RSS
Wiadomość gry 16 maja 2024, 18:10

autor: Maciej Gaffke

Manor Lords osiągnęło ważny kamień milowy w niezwykle krótkim czasie. Wydawca pochwalił się tym w poetycki sposób

Hooded Horse, czyli wydawca polskiego Manor Lords, pochwalił się przekroczeniem 2 milionów sprzedanych egzemplarzy gry od studia Slavic Magic.

Źródło fot. Slavic Magic
i

Pod koniec kwietnia wydawca Manor Lords świętował milion sprzedanych egzemplarzy polskiej strategii. Teraz firma Hooded Horse może znowu otwierać szampana, ponieważ omawiany hit Steama rozszedł się już w 2 milionach kopii. Podkreślmy, że tytuł trafił do early accessu zaledwie trzy tygodnie temu.

Hooded Horse przekazało wiadomość o świeżych wynikach sprzedaży w poetyczny sposób. W serwisie X możemy przeczytać krótki akrostych, czyli rodzaj wiersza, w którym pierwsze litery kolejnych wersów tworzą osobny wyraz. W tym przypadku jest to „Slavic” – pierwszy człon nazwy studia odpowiedzialnego za Manor Lords. Warto tutaj od razu dodać, że Slavic Magic również zareagowało na sprzedaż produkcji, określając ją jako „szaloną” i dziękując społeczności za granie.

Tim Bender – CEO Hooded Horse – wspomniał o błyskawicznie sprzedanych 2 milionach egzemplarzy jako o przekroczeniu najśmielszych oczekiwań. Podobnie wypowiadał się już na początku maja w wywiadzie dla serwisu PC Gamer. W niedawnej rozmowie z portalem Game Developer skupił się z kolei na „praktykach wydawców, które uderzają w deweloperów”.

Jeśli bawicie się w Manor Lords, na pewno wiecie o pierwszej aktualizacji w wersji beta, która pojawiła się w ostatni piątek (10 maja). Po prawie tygodniu Grzegorz Styczeń – twórca gry – przedstawił społeczności swoje wnioski na jej temat.

Na koniec przypomnijmy, że Manor Lords można ogrywać wyłącznie na PC. Produkcję z polskimi napisami kupicie na Steamie, GOG-u, w Epic Games Store oraz Microsoft Store. Jest ona także dostępna w usłudze PC Game Pass.

1. Manor Lords – recenzja gry we wczesnym dostępie. Nic dziwnego, że to najbardziej wyczekiwana gra na Steamie
  2. Manor Lords – poradnik do gry

Maciej Gaffke

W GRYOnline.pl zajmuje się głównie newsowaniem. Ukończył filologię polską (I stopień) oraz krajoznawstwo i turystykę historyczną (II stopień) na Uniwersytecie Gdańskim, co wiążę się z jego innymi, „pozagrowymi” zainteresowaniami – historią, książkami, podróżami. Jeśli zaś chodzi o same gry wideo – kiedyś wielbiciel FPS-ów, teraz nawrócony na przygodowe gry akcji. Poza tym interesuje się też bijatykami (szczególnie Mortal Kombat), RPG-ami oraz wszystkimi tytułami nastawionymi na pojedynczego gracza. Od czasu do czasu lubi również pograć w tenisa, siatkówkę czy piłkę nożną. Dumny mieszkaniec Pomorza i Pucka.